Jogászvilág

Jogászvilág.hu RSS
Feliratkozás Jogászvilág hírcsatorna csatornájára Jogászvilág

2018. január 1-jét követően a polgári eljárásra vonatkozó új törvény a törvényszéket határozza meg
általános hatáskörű bíróságként. Ez azt jelenti, hogy mindazokat a pereket, amelyek elbírálását a
törvény nem utalja járásbírósági hatáskörbe, a törvényszék előtt kell megindítani - hívta fel a figyelmet közleményében a Fővárosi Törvényszék.
 

Őrizetbe vettek egy fővárosi - helyi önkormányzati képviselőként is dolgozó - jogászt zsarolás, ügyvédi visszaélés és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt - közölte a Fővárosi Főügyészség.

A melegek alapvető jogainak korlátozására tett javaslatokat a Magyar Hírlap egyik szerzője, 150 ezer forint a bírság.

Vádat emeltek egy jogosulatlanul, 15-20 százalékos kamatra kölcsönöket nyújtó kecskeméti ügyvéddel szemben - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője.

 

A következő parlamenti ciklusban gazdaságélénkítő jogszabályokra van szükség – mondta többek közt a Figyelőnek az igazságügyi miniszter.

Az Európai Unió Bírósága csütörtöki döntésében részben megsemmisítette az Európai Bizottságnak a magyarországi gazdálkodók javára az uniós mezőgazdasági alapokból nyújtandó támogatások több millió euróval történő csökkentéséről szóló határozatát.

A 41 éves pedagógus a vád szerint a hivatásából eredő hatalmi viszonyt felhasználva, több diákjával létesített szexuális kapcsolatot, amivel a nevelése alatt álló kiskorúak erkölcsi és érzelmi fejlődését veszélyeztette - olvasható az ugyeszseg.hu-n.

November 14-én fennállásának 25 évfordulójának alkalmából fogadást adott a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda, Magyarország egyik vezető ügyvédi irodája. Az esemény helyszíne a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum volt, amely szintén 2017 év végén ünnepli alapításának 25 éves évfordulóját.

Az elsőfokú ítélet kihirdetéséig fenntartják a Teréz körúti robbantással vádolt férfi előzetes letartóztatását - közölte a Fővárosi Törvényszék szerdán.

A polgári perek gyorsabbá és szakszerűbbé válhatnak, a közigazgatási perekben pedig jelentősen kiszélesedik a bírósághoz fordulás lehetősége a január 1-jén hatályba lépő új eljárási törvények nyomán - mondták a Fővárosi Törvényszék szakemberei szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Fővárosi Törvényszék egy testnevelő tanárt 28 rendbeli szexuális erőszak, 20 rendbeli szexuális visszaélés, 2 rendbeli szexuális kényszerítés és 5 rendbeli testi sértés miatt kedden. Az ítélet nem jogerős.

Alapvetően módosítja a közszolgálati jogviszonyt érintő perekre vonatkozó szabályozást a 2018
január 1-jén hatályba lépő közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (Kp.) - hívta fel a figyelmet közleményében a Fővárosi Törvényszék.

A jogos védelem kúriai megítélésében immár egyértelműen megjelenik a szemléletbeli változás, és visszatükrözi a jogalkotónak azt a szándékát, hogy e minősítés bírói megítélésekor az áldozatvédelemre helyezi a hangsúlyt, azaz „az áldozat oldalára áll”. Ebből következően a legfőbb bírói fórum idén novemberben immár másodjára hozott a korábbi jogerős elmarasztalással ellentétes, felmentő ítéletet. Az óbudai, rablási-autós üldözéses ügyben kimondta, a jogos védelem a javak védelmére is értendő alkotmányos alapjog. Mivel a Kúria szerint az alsóbb bíróságoknak már a korábbi jogszabályok alapján is hasonlóan kellett volna eljárniuk, nem kizárt, hogy a korábban ugyancsak jogerősen elítéltek akár tömegével kérni fogják ügyük újratárgyalását a legfőbb bírói fórumtól.

Szélesebb körű és a napi gyakorlattal harmonizáló szabályozást céloz a nemzetiségek jogairól szóló törvény módosítása, amelyet 180 igen szavazattal, egyhangúlag fogadtak el a képviselők.

Rendeletben teszi közzé a kormány az elektronikus ügyintézésre nem kész állami szervek listáját

Az új büntetőeljárásról szóló törvénnyel kapcsolatos változtatásokat fogadtak el az Országgyűlésben.

Változások jönnek a polgári peres eljárásokkal kapcsolatos költségek előlegezése és viselése körében  - hívta fel a figyelmet közleményében a Fővárosi Törvényszék.

Ártatlannak vallotta magát a vörösiszapper elsőrendű vádlottja hétfőn a megismételt elsőfokú eljárás első tárgyalási napján tartott meghallgatásán. Az ügyet a Győri Törvényszék tárgyalja a Veszprémi Törvényszéken.

A megismételt elsőfokú eljárásban nemcsak emberi test tiltott felhasználásának és emberen végezhető kutatás szabályai megszegésének bűntettében, hanem többrendbeli csalás miatt is bűnösnek mondta ki az őssejtügy vádlottjait hétfőn a Fővárosi Törvényszék. Az ügy mind az öt vádlottja - különböző időtartamra felfüggesztett - börtönbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős.

Az igazságügyi miniszter bizottsági meghallgatásán elmondta, hogy jövőre több területen is új kódexek lépnek hatályba. 

Oldalak

 

Telefon(52) 533-266

Fax (52) 533-265

E-mail cím

 
 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.