jogiforum.hu hírek

Hírek a Jogi Fórumon
Feliratkozás jogiforum.hu hírek hírcsatorna csatornájára jogiforum.hu hírek
A gondolat szabadságáért járó Szaharov-díj 2020-as kitüntetettje a belaruszi demokratikus ellenzék, jelentette be a Parlament elnöke csütörtökön.
Őrizetbe vették csütörtökön Pozsonyban Dusan Kovácikot, a legsúlyosabb bűncselekményekben eljáró szlovákiai különleges ügyészség vezetőjét - jelentette a Deník N című, független napilap weboldalán.
Januártól megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése a magyar nyugdíjrendszerbe - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
A Veszprémi Járási Ügyészség zugírászat bűntette miatt emelt vádat egy volt budapesti ügyvéd ellen, aki az ügyvédi kamarából történt kizárását követően is szorgalmasan praktizált különböző bíróságok előtt.
Szabadlábra helyezett egy istenkáromlás miatt halálra ítélt keresztény férfit a pakisztáni Lahore Legfelsőbb Bírósága (LHC), mert az ügyészség ellentmondásokba keveredett és nem tudta bizonyítani az istenkáromlás vádját. Sawan Masih 2014 márciusában ítélték halálra, azóta a siralomházban várta kivégzését.
A cég nevében történő írásbeli nyilatkozattételhez elengedhetetlen a cégen belül legalább egy természetes személy, aki a céget képviseli és aláírási jogosultsággal rendelkezik. De ki is lehet cégvezető? Mit jelent a cégjegyzés, milyen formái lehetnek?
Több mint félmilliárdos vagyoni hátrányt okozott 4 férfi az uniós támogatási rendszert kijátszva, játszóterek felújítására vonatkozó valótlan árajánlatok alapján. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult bűnügyben a Fővárosi Főügyészség uniós támogatás és magyar költségvetési forrás jogosulatlan igénybevétele miatt nyújtott be vádiratot, és indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottakat letöltendő börtönbüntetésre.
A technológia nem fejlődhet az emberiség biztonságának rovására; jövőorientált polgári jogi felelősségvállalással kell védeni a magánszemélyeket és a vállalkozásokat; a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok és szabadalmak jól működő rendszerére van szükség - fogalmazta meg az Európai Parlament legfrissebb ajánlásában. Az Unió úgy kívánja ösztönözni a mesterséges intelligencia fejlesztését, hogy közben az etikai normákat és a technológiába vetett bizalmat is erősíti.
A benyújtott őszi adócsomag fontos változásokat tartalmaz a webshopokra vonatkozóan. Az uniós e-kereskedőknek jó hír, hogy a harmadik országból rendelt termékek 22 eurós áfamentes határértéke megszűnik, így várhatóan csökkenni fog a versenyhátrányuk az olcsó termékeket forgalmazó, elsősorban távol-keleti webáruházakkal szemben. Az e-kereskedelemmel kapcsolatos változtatások célja a visszaélések megszűntetése, az áfacsalások megakadályozása, valamint az adminisztráció csökkentése – foglalta össze a Niveus Consulting Group.
Az Országgyűlés a legsúlyosabb bűncselekmények miatt kiszabott határozott tartamú szabadságvesztések esetében kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét.
Megválasztotta az Országgyűlés Varga Zsolt András volt alkotmánybírót a Kúria elnökének hétfőn. A megválasztott elnök esküt tett, 2021. január 2-tól Darák Pétert váltja az elnöki poszton.
Az Országgyűlés kedden 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.
A Bizottság 2020. szeptember 4-i javaslata nyomán az uniós miniszterek megállapodásra jutottak a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett, szabad mozgást korlátozó intézkedések egyértelműbbé és kiszámíthatóbbá tételéről. Az EU-n belüli utazással kapcsolatos valamennyi információ hozzáférhető a „Re-open EU” platformon.
Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a szervezett bűnözés, az emberkereskedelem és az embercsempészet témakörét érintő tananyagokról is egyeztetéseket folytat a jövőben a tágan vett térségben lévő partnerintézményekkel a Pécsi Tudományegyetem - közölte a pécsi felsőoktatási intézmény.
A Gazdasági Versenyhivatal („GVH”) 2017 decemberében versenyfelügyeleti eljárást indított a TESCO-val szemben. A GVH szerint a TESCO az online vásárlási szolgáltatása körében a termékek házhozszállítása, illetve az áruházi átvétele során több alkalommal a megrendelt termékek helyett helyettesítő termékeket szállított ki, illetve készített elő, anélkül, hogy erről a fogyasztót előre tájékoztatta volna és ezzel megtévesztette a fogyasztókat.
A harmadik tárgyalási napon hozott ítéletet a Kúria – 21 év fegyházat kapott a darnózseli-hentes, akit azzal vádolnak, hogy 2014-ben megölte, feldarabolta, majd egy húsfeldolgozó géppel ledarálta feleségét, maradványait pedig egy közeli réten szórta szét.
Sem a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény, sem a polgári perrendtartásról szóló törvény nem zárja ki azt, hogy a bíróság megvizsgálja, hogy ténylegesen fennáll-e a köztartozás - szögezi le az Alkotmánybíróság IV/660/2019. számú, bírói döntést megsemmisítő határozatában.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete – az októberi Európai Kiberbiztonsági Hónap keretén belül – idén is megrendezi a Hungarian Cyber Security Challenge 2020 (HCSC’20) elnevezésű, nagy népszerűségnek örvendő IT biztonsági csapatversenyét. A technikai jellegű „hacker versenyre” 2020. október 15-19-e között, rendhagyó módon kizárólag online kerül sor.

A megmérettetés célja a technikai képességek gyakorlása, az elektronikus információbiztonsági szakmai orientáció, a szakma népszerűsítése, szakmai-baráti közösség építése a versenyzők között. A szervezők célul tűzték ki továbbá, hogy a résztvevők a magas szintű technikai feladatok megoldása során kompetitív szellemben és környezetben érezzék magukat, amely hozzájárul szakmai fejlődésükhöz.

A versenyre jelentkezhetett minden 16. életévét betöltött magyar állampolgárságú természetes személy. A verseny összdíjazása meghaladja az ötmillió forintot.  

A verseny résztvevőinek úgynevezett „capture the flag” (CTF) típusú feladványokon keresztül, egy külön erre a versenyre kialakított online platformon kell technikai jellegű feladatokat (Offenzív security  - pl. exploit, sérülékenység-kihasználás; Defenzív security - pl. logelemzés, hálózati forgalomelemzés, káros kód elemzés, kriptográfia; Biztonságos programozás) megoldaniuk, illetve ezek mellett kommunikációs feladatok is várnak rájuk. 
 
A HCSC’20-ról az ITT található bővebb információ.

forrás: Jogi Fórum

Oldalak

 

Telefon (52) 416-398(52) 533-265(52) 533-266

E-mail cím


Általános adatkezelési tájékoztató
 
 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.