jogiforum.hu hírek

Hírek a Jogi Fórumon
Feliratkozás jogiforum.hu hírek hírcsatorna csatornájára jogiforum.hu hírek
Vádemelés bűnszervezetben elkövetett, milliárdos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt.

Az idei év szeptemberére is meghirdeti szakjogász (valamint nem jogászoknak is szóló) továbbképzéseit a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának Deák Ferenc Továbbképző Intézete, amely 2000 óta szervezi a diplomával rendelkező, továbbtanulni vagy szakosodni vágyók számára a képzéseit, közel 35 szakterületen. (X)

Napjainkban egyre nagyobb az igény a speciális jogi ismeretekkel rendelkező, egy-egy kiemelt területre szakosodott jogász vagy igazgatási szakemberek iránt, de az alapvető jogi tudással rendelkező, nem jogász végzettségű diplomás szakemberek iránt is. Ennek a piaci igénynek, valamint a jogászok egyre szélesebb köre számára kötelező továbbképzésekkel szembeni elvárásoknak is igyekszik megfelelni a képzési kínálat.

Több éve töretlen érdeklődés mellett szervezett szakjainkat – mint pl. a Fiatalkorúak ügyeinek szakjogásza, az Ingatlanforgalmi szakjogász, a Kártérítési jogi szakjogász, Közbeszerzési szakjogász vagy a Médiajogi szakjogász  - folyamatosan frissítjük, aktualizáljuk. Legutóbb a Tőkepiaci és bank szakjogász képzésünk tartalma esett át alapvető átalakításon, alkalmazkodva a szakterületet érintő jelentős szabályozási változásokhoz.

A 2021-22-es tanévre pedig két új, különleges témát kínáló, angol nyelven futó, így a nemzetközi karriert is elősegítő képzésünkre hívjuk fel a figyelmet. A hiánypótló Kiberbűnözés, korrupció és pénzmosás elleni szakjogász képzés célja, hogy a jogász szakképzettséggel rendelkező szakemberek számára olyan széleskörű jogi, illetve interdiszciplináris (elsősorban büntetőjogi, büntetőeljárási jogi, kriminalisztikai és kriminológiai) ismereteket adjon, amelyek nélkülözhetetlenek a 21. század bűnözési kihívásait leginkább érintő bűncselekmények megítélése és felderítése tekintetében.

A tanrend több modulból épül fel: az alapozó modul a külföldi (akár az Európán kívüli) hallgatók eligazodását segíti a magyar és európai jogrendszerekben és a bűnügyi tudományok terén is. A képzés további részében az egyes eljárási szakaszokhoz kapcsolódó főbb mozzanatok mellett hangsúlyosan tartalmazza az európai szinten használható nemzetközi együttműködésre vonatkozó ismereteket, kimondottan speciális területek, így például a pénzmosás felderítése, a korrupció vagy a kiberbűnözés nyomozása, a felderítés és bizonyítás terén is. Ezt támogatja meg az oktatói gárda összetétele is: a tudományos életből, a kutatás világából érkező oktatóink mellett a napi munkájuk során speciálisan e területekkel foglalkozó, nagy tudású és nemzetközileg is elismert szakemberek is megtalálhatók itt, olyanok, akik kifejezetten gyakorlati szellemiségben képesek átadni a tudásanyagot. Az angol nyelven folyó képzés tehát olyan tudást és egyszersmind szaknyelvi bázist is ad a szak elvégzőinek, amit hazai és nemzetközi színtéren is kiválóan tudnak alkalmazni.

Egy másik angol nyelvű képzési újdonság a Vállalati megfelelési (compliance) szakjogász szak, amelynek célja, hogy ezen az új és egyre elterjedtebb szakterületen dolgozó jogász szakemberek számára az alapvető etikai, kulturális, valamint elméleti alapok megerősítése mellett hangsúlyosan gyakorlati ismeretek bemutatásával széleskörű ismereteket adjon át, a területet jól ismerő szakemberek segítségével mutassa be azt a belső és külső szabályozási rendszert,  amik a vállalati megfeleléshez elengedhetetlenek.

Az angol nyelvű kurzus sajátossága, hogy a belső és külső vállalati megfelelés elméletét és gyakorlatát is speciálisan és jellemzően nemzetközi közegre vetítve vizsgálja, alkalmazkodva ezzel a mára általánossá váló, nemzetközi összetételű, és ily módon szükségképpen kultúraközi kihívásokat is magában foglaló menedzsment és vállalatirányítás speciális igényeihez. A képzés részletesen és széles körben foglalkozik az egyes ágazati szabályozási környezettel és elvárásokkal mindazok számára, akik akár csak érdeklődnek az idehaza is egyre több jogászt foglalkoztató compliance irány iránt, akár már ezen a téren tevékenykednek, vagy éppen ezen a téren képzelik el jövőbeli pályafutásukat. Az angolul folyó képzés, a nemzetközi oktatógárda, a nemzetközi ismeretekre is fókuszált tananyag azt is jelenti, hogy az erre szakosodó jogászok a szaknyelv birtokában képesek lesznek a vállalati compliance területén felmerülő tevékenységeket globális környezetben is végezni.

A jellemzően 2, esetenként 3 illetve 4 féléves képzések sikeres elvégzése a jogászok számára LL.M. cím viselésére jogosít.

Az egyes szakokról, azok tanrendjéről, felvételi követelményeiről és költségeiről a Deák Ferenc Továbbképző Intézet honlapján bővebb tájékoztatás olvasható. A képzések kreditrendszerűek, levelező tagozatosak; az oktatás rendjét jelenléti képzésként tervezzük (de a járványhelyzet függvényében akár online elemekkel bővítve). A félévenként 8-12 napon megtartott órák jellemzően egy-egy adott hétköznap délutánján zajlanak. Az utolsó félévében kerül sor a szakdolgozat megírására és a záróvizsga letételére. Angol nyelvű képzéseink oklevelei egyszersmind a felsőfokú, szakirányú nyelvvizsgával egyenértékűek.

A Deák Ferenc Továbbképző Intézet képzéseire egységesen július 15-ig lehet jelentkezni az Intézet honlapján: jak.ppke.hu/deak.

forrás: PPKE ÁJK

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban 3,8 százalékra gyorsult a fogyasztói árak növekedése májusban éves szinten az áprilisi 3,3 százalékról. Márciusban még 2,4 százalék volt a mutató.

Májusban az energiaárak 2008 szeptembere óta legnagyobb ütemben, 18,6 százalékkal emelkedtek az áprilisi 16,3 százalékos növekedést követően az egy évvel korábbihoz képest.

Májusban az élelmiszerárak emelkedése ugyanakkor 1,4 százalékra lassult az áprilisi éves szintű 1,6 százalékról.

Az OECD-tagországokban az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt májusi infláció 2,9 százalékra gyorsult, 2002 augusztusa óta legmagasabb szintre nőtt az áprilisi 2,4 százalékról.

Az OECD honlapján olvasható adatok szerint a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 4,3 százalék volt a májusi fogyasztóiár-emelkedés az áprilisi 3,8 százalékot követően.

Az euróövezetben 2 százalékos inflációt mértek májusban az áprilisi 1,6 százalék után. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt májusi euróövezeti infláció 1 százalék volt az áprilisi 0,7 százalékot követően.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat a múlt héten azt közölte nem végleges adatként, hogy júniusban 1,9 százalékra mérséklődött az éves szintű euróövezeti fogyasztói árindex és 0,9 százalékra az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt euróövezeti infláció.

forrás: Jogi Fórum

A Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács 2 útmutató aktualizálásáról döntött.
Felül kell vizsgálni Magyarország alaptörvényének decemberi, "nyilvános konzultáció nélkül elfogadott" kilencedik módosításait a társadalom egyes csoportjait esetlegesen hátrányosan érintő megkülönböztetés elkerülése érdekében - jelentette ki az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság hétfőn.
Az Európai Bizottság új jogszabályt javasol a gyermekek online szexuális zaklatásának felszámolására még az idén - jelentette be a belügyekért felelős biztos az Európai Parlament hétfői strasbourgi plenáris ülésén.
A fenntartható élelmezési rendszerek elérése érdekében még fontosabbá válik a nevelés és a tudatosságnövelő kampányok szerepe - mondta Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Science Days for the UNFSS 2021 rendezvényre küldött videoüzenetében a tárca hétfői közleménye szerint.
A rollerek részben igen, a hoverboardok egyáltalán nem feleltek meg a termékbiztonsági előírásoknak.
A jelenlegi kihívások közül az európaiak közül a legtöbben az éghajlatváltozást, valamint a természet állapotának romlását és a szennyezések okozta egészségügyi gondokat tekintik a legsúlyosabb és azonnal megoldandó problémának - állítja az Európai Bizottság hétfőn közzétett felmérése.
A vád szerint a vádlott egy budapesti aluljáróban támadt a sértettre a vita hevében és megvágta a hátát, valamint a fejét. A Fővárosi Főügyészség a férfi ellen vádat emelt életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt és végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza.
Érdemes a külföldi nyaralás előtt tájékozódni az adó- és vámszabályokról, a szükséges engedélyekről, hogy az utazók megóvják magukat a felesleges adminisztrációtól vagy a pluszköltségektől - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfői közleményében.
Az Európai Uniót is béklyóba kötheti a globális minimumadó, a bevezetését követően behozhatatlan versenyelőnyre tehet szert a világ többi vezető gazdasági nagyhatalma az EU-val szemben.
A GVH bejelentette, hogy kivizsgálja történt-e kartellezés az építőanyag-kereskedelemben. Ha a hatóság megállapítana egy esetleges összefonódást, akkor az építtetők vagy új építésű ingatlanvásárlók elviekben akár kártérítést is követelhetnének

Meghosszabbították a terrorcselekmény előkészületével gyanúsított férfi letartóztatását.

Meghosszabbították a terrorcselekmény előkészületével gyanúsított férfi letartóztatását. A Budai Központi Kerületi Bíróság három hónappal – 2021. október 2-ig – meghosszabbította annak 
a férfinak a letartóztatását, aki a megalapozott gyanú szerint terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarország területén. 

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a bíróság szerint a terhelttel szemben a szökés, elrejtőzés, 
valamint a bűnismétlés veszélye továbbra is fennáll. A bizonyítás megnehezítésének veszélyét 
azonban nem találta megállapíthatónak. A beszerzett bizonyítékokra figyelemmel a terheltnek már
nincs lehetősége az eljárás meghiúsítására, ilyen irányú szándékára sem lehet következtetni az eljárás során tanúsított a magatartása alapján, továbbá az ügyészi indítvány nem hivatkozik olyan, a 
továbbiakban szükséges eljárási cselekmény elvégzésére, amelyre a gyanúsítottnak ráhatása lehetne.

Mindezeket figyelembe véve a bíróság továbbra is a letartóztatással látta biztosítottnak a 
kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok megvalósítását.

A végzés nem végleges.

forrás: Jogi Fórum

 

Telefon (52) 416-398(52) 533-265(52) 533-266

E-mail cím


Általános adatkezelési tájékoztató
 
 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.