jogiforum.hu hírek

Hírek a Jogi Fórumon
Feliratkozás jogiforum.hu hírek hírcsatorna csatornájára jogiforum.hu hírek
Az iskolaérettség kérdése egyedi, és esetenként szakmai mérlegelést is szükségessé tevő kérdés, a gyermekeknek alkotmányos joguk van arra, hogy tanulmányaikat iskolaéretten kezdjék meg. Az iskolaérettség mint szakkérdés megállapítása elsősorban a szülő joga, azonban az óvoda jelzéssel kell hogy élhessen az Oktatási Hivatal felé azokban az esetekben, amikor a szülő bármilyen okból elmulasztja benyújtani a vonatkozó kérelmet - szögezi le az Alkotmánybíróság IV/1437/2021. számú, jogszabályi rendelkezést megsemmisítő határozatában.
A terror jelensége, mint a félelemkeltés és nyomásgyakorlás eszköze egyidős az emberiséggel. A világ számos területe a 21. században is terrorfenyegetett övezetnek minősül. De hogyan változik a terrorizmus volumene? Milyen tendenciák jellemzőek napjainkban? Van-e összefüggés az illegális migráció és a sokasodó terrorcselekmények között?
2021. I. félévében a fővárosban és 8 megyében, összesen 18 bírósági fogalmazói álláshely várja a jogi végzettségű fiatalokat, folyamatos fejlődési lehetőségekkel és továbbképzésekkel.
A kormány március 15-ig változatlan formában fenntartja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.
A polgári perben és a közigazgatási bírósági eljárásban alkalmazható nyomtatványokról szóló (17/2020. (XII.23.) IM rendelet|https://www.jogiforum.hu/torvenytar/im/2020/17) egyszerűsítette és az ügyfelek számára könnyebben alkalmazhatóvá tette az említett eljárások során használatos űrlapokat. Az új rendeletnek megfelelő keresetlevél nyomtatványokat az Országos Bírósági Hivatal a 2021. március 31-i határidő előtt elkészítette, így ezek a honlapon már elérhetőek az ügyfelek számára három - PDF, doc és docx - formátumban.
Pénzbírsággal vagy akár szabadságvesztéssel is sújthatják azokat az ír állampolgárokat, akik fogászati gyógykezelés ürügyével kijátsszák az ír jogszabályokat és így utaznak nyaralni a Kanári-szigetekre.
A Fővárosi Főügyészség az elmúlt időszakban a fővárosban is elterjedt, a korábbról ismert ún. unokázós típusú csalásokhoz hasonló, csalárd pénzszerzési módra figyelmeztet! De mi is jelemzi a "végrehajtós" csalásokat? Mikor gyanakodjuk?
A GDPR alkalmazandóságát követő ún. „türelmi időszak” lezárult: 2020-ban sem kímélték a tagállami hatóságok a jogsértőket, milliárdos nagyságrendű bírságok kiszabására is sor került. Mely szektorokat érintette leginkább a nem megfelelő adatkezelési tevékenység?
Magyarország megszegte az uniós jogból eredő kötelezettségeit azáltal, hogy büntetni rendelte az arra irányuló szervező tevékenységet, hogy nemzetközi védelemre irányuló eljárást indíthassanak olyan személyek, akik nem tesznek eleget a nemzetközi védelem megadására vonatkozó nemzeti jogi kritériumoknak - Rantos főtanácsnok álláspontja szerint. Az ilyen tevékenység büntetendőnek minősítése sérti az uniós jogalkotó által a nemzetközi védelmet kérelmezők számára történő segítségnyújtásra vonatkozóan biztosított jogok gyakorlását - szögezi le a főtanácsnok indítványában.
Megszavazta az Országgyűlés hétfőn a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot, felhatalmazva ezzel a kormányt a veszélyhelyzetben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására.
Továbbra sem csillapodnak a hullámok a januárban hatályba lépett új KATA szabályozás körül, amely a 3 millió forint feletti kifizetések után 40%-os adót ró a juttatás kifizetőjére. A Niveus Consulting Group néhány, a gyakorlatban gyakran felmerülő kérdést járt körül.
A cseh állam tulajdonában marad a híres kelet-csehországi, opocnói vadászkastély, amelyet a második világháború után a Benes-dekrétumok alapján koboztak el a csehszlovák hatóságok egy szudétanémet családtól.
Négy társa segítségével zsarolta ügyfelét egy 43 éves budapesti ügyvéd. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség benyújtotta a vádiratot az illetékes bíróságra. Az ügyvéd előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást.
Az adólevonás anyagi jogának jogszerű gyakorlásáért maga a jogosult tartozik felelősséggel, azt - a saját felróható magatartása esetén - nem háríthatja át az ügyében eljáró hatóságokra és bíróságokra - szögezi le az Alkotmánybíróság IV/1578/2020. számú, alkotmányjogi panaszt elutasító határozatában.
Február 22-dike az A zaklatás áldozatai számára is van segítség! - Az Áldozatsegítő Központ tevékenységére hívja fel a figyelmet az igazságügyi miniszter hétfői Facebook-bejegyzésében.
Az átmeneti időszak lejártával a britek idén már a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó szabályok szerint utazhatnak be és vállalhatnak munkát Magyarországon – hívja fel a figyelmet Óváry-Papp Nóra és Hajduk Gábor, a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szakértői. Számos olyan kedvezmény van azonban, amely jelentősen megkönnyíti a hazánkba érkező üzleti utazók helyzetét.

Oldalak

 

Telefon (52) 416-398(52) 533-265(52) 533-266

E-mail cím


Általános adatkezelési tájékoztató
 
 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.