jogiforum.hu hírek

Hírek a Jogi Fórumon
Feliratkozás jogiforum.hu hírek hírcsatorna csatornájára jogiforum.hu hírek

Vidéken is megkezdődött a nyugdíjasok 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványainak kézbesítése, a küldeményeket április közepéig minden érintett megkapja - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin ismertette: a küldemény 4 darab 2000 forintos és 2 darab 1000 forintos, élelmiszerre és meleg ételre beváltható utalványt tartalmaz, érvényességük 2019 utolsó napján jár le, a küldeményt az értesítéssel a kézbesítést követően 10 napig a postán is át lehet venni.

Az át nem vett utalványok a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához kerülnek, innen lehet május 31-ig utólag igényelni az újbóli kézbesítést - mondta az államtitkár.

A kormány döntése értelmében minden, 2018. március 1-jén nyugellátásra, illetve a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott más ellátásra jogosult 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt kap.

A kabinet harmadik alkalommal küld Erzsébet-utalványt a 2,7 millió, Magyarországon élő nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek, a kézbesítés ezúttal is megszokott és bevált rendszer szerint működik - hangsúlyozta Novák Katalin.

Megjegyezte, az utalványokkal a kormány az idősek munkában eltöltött évtizedeit ismeri el. Hozzátette: az erről szóló döntést az tette lehetővé, hogy magyar gazdaság növekedési pályára állt, a GDP növekedése tartósan 4 százalék feletti, a kivitel rekordot döntött tavaly, a foglalkoztatottság aránya és a bérek folyamatosan emelkednek.

Az államtitkár elmondta, az idősek több évtizedes munkában eltöltött idejét a kormány eddig is elismerte a nyugdíjak folyamatos emelésével, miként a gyermeket nevelők és a középkorúak százezreinek is segíteni kíván a többi közt rezsicsökkentésekkel.

Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője közölte, hogy az eddigi tapasztalatok szerint várhatóan a nyugdíjasok több mint 80 százaléka a kézbesítőtől veszi át az Erzsébet-utalványokat.

forrás: Jogi Fórum

A védőhöz való hozzáférésről és a költségmentességről tartott egynapos, interaktív képzéseket ügyvédek számára a Magyar Helsinki Bizottság. A képzéseken különös figyelmet fordítottak a terhelt tájékoztatása, a védőkirendelés, a személyes költségmentesség, a védő eljárási cselekményekről való tájékoztatása és a konzultáció körülményeinek témáira.

A három képzésre különböző helyszíneken került sor: Budapesten 2018. január 26-án, Miskolcon február 2-án és Szegeden február 27-én. A képzéseket „A büntetőeljárási jogok erősítése: az ügyvédhez és a költségmentességhez való jog hatékony implementációja a Stockholmi Program szerint” című nemzetközi projekt keretében tartották.

Az országos és megyei ügyvédi kamarák közreműködésével, valamint közvetlenül terjesztett felhívás nyomán egy összesen 47 fős résztvevői kör formálódott, így az egyes képzéseken a kis létszám lehetővé tette a kötetlen beszélgetéseket, a résztvevők megoszthatták egymással a saját mindennapi munkájukban szerzett tapasztalataikat, és lehetőség nyílt minden felmerülő kérdés megvitatására.

A képzések két célt szolgáltak: (1) információk átadását a védőhöz és költségmentességhez való jogra vonatkozó nemzetközi kötelezettségekről és (2) a szakmai eszmecsere előmozdítását a hazai szabályozásban és gyakorlatban azonosított, releváns problémákról. Az első cél érdekében a Helsinki Bizottság előadásokat tartott, különös hangsúlyt helyezve az Európai Unió joganyagára és az Emberi Jogok Európai Bírósága joggyakorlatára. A második célt a projekt keretében elkészült, hazai kutatási eredményeket magába foglaló országjelentés megvitatása nyomán zajló, moderált, kötetlen beszélgetések szolgálták.

Az Európai Parlament és a Tanács ügyvédi segítség igénybevételéhez való jogról szóló 2013/48/EU irányelvéről, az állami jogi segítséghez és költségmentességhez való jogról szóló 2016/1919/EU irányelvéről, valamint az Emberi Jogok Európai Egyezményének a tisztességes eljárásról szóló 6. cikkére vonatkozó strasbourgi joggyakorlatról Kirs Eszter, a Magyar Helsinki Bizottság jogi előadója tartott előadásokat. Az országjelentés nyomán zajló, a hazai gyakorlatról szóló beszélgetéseket Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság megbízott ügyvédje vezette különös hangsúlyt helyezve a következő témákra: (1) a terhelt védőhöz való jogról és költségmentességről való közérthető tájékoztatása; (2) kapcsolatfelvétel a terhelttel, meghatalmazás felvétele; (3) a védőkirendelés rendszere és a védői munkára vonatkozó minőségbiztosítás; (4) a személyes költségmentességgel kapcsolatos hatósági munka; (5) a védő értesítése az eljárási cselekményekről és jelenléte azokon; (6) a konzultáció lehetősége és körülményei, kapcsolattartás fogvatartott terhelttel. A képzéseket egy hipotetikus eset feldolgozásával zártuk. A résztvevők által tett észrevételeket anonim módon rögzítették, és a tanulságokat tartalmazó dokumentumot mellékletként csatolták az országjelentéshez, melyet hamarosan publikálnak.

A képzések résztvevői rendelkezésére bocsátott, a nemzetközi követelményeket részletesen összefoglaló kézikönyv ITT érhető el.

forrás: Jogi Fórum

Bár az elmúlt hónapokban az EU-ban látszólag kevesebb szó esett a migránsok kötelező szétosztásáról, valójában több fronton is gőzerővel zajlik a kvótarendszer előkészítése - írta az Alapjogokért Központ elemzésében.

Az Európai Unió soros bolgár elnöksége március elején készített egy javaslatot a dublini rendelet reformjáról, amelynek központi eleme, hogy a "túlterhelt" tagországokból kell szétosztani a többi ország között a bevándorlókat. A tervezet alapján akkor lépne életbe az új mechanizmus, ha egy tagállamban több menedékkérelmet nyújtanak be, mint az ország előre meghatározott kvótája. Ez Magyarországnak évente nagyjából 10 500 bevándorló befogadását jelentené - olvasható az elemzésben.

A kvóta másik eleme az uniós áthelyezési keret, amely abban különbözne az előbbiektől, hogy nem az uniós tagállamok területéről, hanem az EU-n kívülről kerülne sor az ENSZ által meghatározott számú bevándorló áttelepítésére és szétosztására.

Az Alapjogokért Központ tanulmányában hangsúlyozta: a "kvótapártiak" valódi célja nemcsak a bevándorlók szétosztása, hanem a "kierőszakolt multikulturális társadalmak létrehozásán keresztül a tagállami szuverenitás végleges meggyengítése". Ez az előfeltétele ugyanis egy olyan föderális Európa létrehozásának, amelyben többé már nincs szükség az erős nemzetállamokra - írták.

forrás: Jogi Fórum

A ne bis in idem elve korlátozható az Unió pénzügyi érdekeinek és pénzügyi piacainak védelme céljából. E korlátozás azonban nem haladhatja meg az e cél eléréséhez feltétlenül szükséges mértéket. A piaci manipulációra vonatkozó olasz szabályozás ellentétes lehet az uniós joggal - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.
A francia kormány hétfőn bemutatta az antiszemitizmus és rasszizmus elleni új programját, amely elsősorban a világhálón terjedő gyűlöletkeltés megfékezésére irányul az internetes szolgáltatók nagyobb felelősségvállalásának törvénybe iktatásával. Párizs célja, hogy a hazai törvény után európai szintű szabályozás szülessen a kérdésben.

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adatokhoz képest - közölték a helyi hatóságok.

A "kegyes halál" az összes haláleset körülbelül 4 százalékát tette ki 2017-ben. Ez a hivatalos adatok szerint 6585 esetet jelent.

Az értékelésben a holland társadalom öregedését és az orvosok növekvő hajlandóságát jelölték meg az esetszám emelkedésének lehetséges magyarázataként. Szakértők szerint ez a trend a jövőben is folytatódni fog.

Az eutanáziát igénybe vevők legnagyobb csoportját, közel 90 százalékát a gyógyíthatatlan, végstádiumú rákbetegek, a szívbetegek, valamint a súlyos idegrendszeri betegségekben szenvedők alkották. Az esetek többségében az otthonukban "segítették halálba" a betegeket, akiknek a legtöbbje 70 év feletti volt.

A világon elsőként Hollandiában, 2002 áprilisában legalizálták az eutanáziát, amelynek végrehajtását azonban szigorú szabályokhoz kötik. Az önkéntes halált azoknak a betegeknek engedélyezhetik, akik szinte elviselhetetlen fájdalmakkal járó gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és az eutanáziát még teljesen tiszta tudatállapotban kérelmezik.

forrás: Jogi Fórum

Egyik jogászi hivatásrend sem zárkózhat elefántcsonttoronyba, mert munkáját figyeli a társadalom - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter egy szakmai kiadvány, A közbizalom a bírósági végrehajtók és az igazságügyi szakértők tevékenységének tükrében című nemzetközi konferencián elhangzott előadásokból készült kötet bemutatóján hétfőn Budapesten.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar épületében tartott rendezvényen a miniszter hangsúlyozta: az egyéni érdek közérdek elé helyezése azonnal hátrányos következményekkel jár, csorbítja a közbizalmat, holott a szakmának is az az érdeke, hogy jó legyen megítélése, tekintélye a társadalom előtt.

A minisztérium sem vonulhat elefántcsonttoronyba: erős kapcsolatokat kell kiépítenie a jogászi hivatásrendekkel. A jogszabály-előkészítés során az egyeztetésbe a kodifikátorok mellett be kell vonni az érintett jogi szakmák képviselőit és a tudomány embereit. A jogszabály megalkotása után pedig a gyakorlat mutatja meg, mennyire volt sikeres a kodifikáció, ebből a szempontból különösen fontosak a visszajelzések - tette hozzá.

Magyarország sem zárkózhat elefántcsonttoronyba: figyelni kell a nemzetközi gyakorlatra, és a jó megoldásokat lehetőség szerint át kell venni - jegyezte meg Trócsányi László.

A világon különféle végrehajtói modellek működnek: van ahol tiszta állami rendszer, van ahol majdnem inkább privát. Magyarországon a bírósági végrehajtói munka olyan független tevékenység, amely fölött az állam szakmai kontrollt gyakorol, értékel, és szükség esetén fegyelmez. Azért kellett négy éve, a ciklus elején hozzáfogni a végrehajtói rendszer átalakításához, mert komoly jelzések érkeztek. Hatékony, közbizalmat erősítő szabályozásra volt szükség, erősebb kamarára és továbbképzésre - emlékeztetett a miniszter.

A végrehajtók olyan mellékszereplői az igazságszolgáltatásnak, akik időnként főszereplőkké válnak. Egyszerre kell hatékonynak és emberségesnek lenniük, képviselniük a hitelezői érdeket, jogos követelést, egyúttal védeniük az adóst az igazságtalanságoktól, és ez nagyon nehezen összeegyeztethető - mondta Trócsányi László.

Minden végrehajtó abban érdekelt, hogy a kar egyik tagját se érje szakmai, etikai kifogás, kritika - fűzte hozzá.

A miniszter azt mondta: a szervezeti kérdések nyugvópontra jutottak, a következő ciklus feladata lesz az anyagi jog áttekintése.

Trócsányi László megköszönte a négyéves együttműködést, és azt kérte a munkatársakkal, segítőkkel együtt mintegy 3000 tagú végrehajtói állománytól, hogy emelje mind magasabbra a kar tekintélyét, megbecsülését, és azt védje is meg.

Szabó Imre miniszteri biztos azt emelte ki, hogy a közbizalom a saját magunk tisztessége, a másik tisztességébe vetett bizalom, az ebből fakadó kiszámíthatóság, ami együtt a demokrácia alapértéke.

A rendezvényen a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar, az Igazságügyi Minisztérium, az Európai Közjogi Szervezet és a Francia Bírósági Végrehajtói Kamara által tavaly megrendezett A közbizalom a bírósági végrehajtók és az igazságügyi szakértők tevékenységének tükrében című nemzetközi konferencián elhangzott előadásokból készült kiadványt mutatták be.

forrás: Jogi Fórum

A közigazgatási bíróságon próbálja érvényteleníteni a március 15-én kihelyezett magyar zászlók miatt kirótt bírságolási jegyzőkönyveket Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy polgármestere.
Január 1-től kötelező az ügyvédek számára az elektronikus kapcsolattartás a hatóságokkal. Az „Ügyvédek a Demokratikus Jogállamért” Egyesület vitafórumán elhangzottak szerint az anomáliák nemcsak az ügyvédeknek okoznak jelentős problémákat, de áttételesen az ügyfelek, az állampolgárok jogait is csorbítják.
Módosultak az erdei faválaszték szállításának mind a kereskedelmi célú, mind a saját felhasználásra vonatkozó szabályai és megújultak a szállításhoz szükséges nyomtatványok is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közzétett tájékoztatás szerint.
Naponta átlagosan hét késes támadás történt Berlinben tavaly - írta szerdán a Berliner Morgenpost című német lap a tartományi rangú főváros kormányának adataira hivatkozva.

A NAV 2.0 megújulási program egyik fontos célja, hogy az adó- és vámhatóság felkészüljön a digitális jövőre - mondta Kalocsai Kornél, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) stratégiai projekt koordinációért felelős szakfőigazgatója Debrecenben.

A miniszteri biztos a 6. nemzetközi adó- és vámkonferencia magnyitóján tartott előadásában hangsúlyozta, hogy a megújulási program eredményeként 2021-re Európa egyik legmodernebb színvonalú e-adózási szolgáltatása jöhet létre, több adminisztráció nélkül.

Kalocsai Kornél az adótudatosság növelése érdekében a kommunikáció fejlesztésére és a stratégiai gondolkodásra is felhívta a figyelmet, miközben a behajtási hatékonyság javítását sürgette.

Megemlítette az adatfelhasználás fontosságát, és emlékeztetett rá, hogy az adóhivatalnál van Magyarország egyik legnagyobb adatbázisa, ezért fontos feladat az adatokból kinyerhető információk teljes körű felhasználása. Ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet a kockázatkezelés hatékonyságának javítására, hogy a csalókat - például az áfa-csalókat -  minél előbb, már a csalás elején "elkapják".

A megújulási program másik eleme a támogató ügyfélkezelés, az ügyfeleket partnerként kell kezelni, fel kell hívni a figyelmüket ha tévedtek, s nem azonnal szankcionálni - fejtette ki, hozzátéve, hogy az ügyfelek pozitívan fogadják ezt a hozzáállást.

Kalocsai Kornél részletesen beszélt a NAV-tudásközpont létrehozásáról, a tervezett szervezetfejlesztési korszerűsítésekről, az adó- és a vámszakmai fejlesztésekről.

Bók Mihály, a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége (VJASZSZ) társelnöke a megnyitón elmondta: hatodik alkalommal rendezik meg Debrecenben a nemzetközi adó- és vámkonferenciát a megbízhatóság, nyitottság, párbeszéd és biztonság mottó jegyében.

A tanácskozáson részt vesznek a román, a szlovák és az ukrán adó- és vámhatóságok képviselői, akikkel a határokon átnyúló szakmai feladatokról egyeztetnek a magyar szakemberek. Jelen van a kétnapos tanácskozáson több gazdálkodó szervezet vezetője is.

Bók Mihály szerint a következő években a jelenlegi többszörösére nőhet az áruforgalom, ami új szemléletet követel meg a vámhatósági rendszerben, és szoros együttműködést a határon átnyúló kereskedelmi forgalom hatékony kezelésében.

forrás: Jogi Fórum

A built-to-suit (BTS) fejlesztések – a spekulatív fejlesztésekkel szemben – a speciális bérlői igények legmagasabb szintű kiszolgálását célozzák. Bár alapos üzleti tervezés és nettó jelenérték számítás előzi meg őket, a „hagyományos” bérletekkel ellentétben nagyobb kockázattal járnak mindkét fél számára. A fejlesztés finanszírozhatósága, rentabilitása és majdani értékesíthetősége alapvetően a (tipikusan egyetlen) bérlő személyétől függ, ami nagyobb kitettséget jelent a bérbeadónak, mint a sok bérlős fejlesztések. A bérlő szempontjából a legnagyobb kihívást talán az átlagosnál hosszabb távra szóló, 10-15 vagy akár 20+ éves elköteleződés jelenti. Az alábbiakban a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper szakértője, Remes Attila a BTS bérleti szerződések tárgyalása során rendszerint felmerülő hangsúlyosabb kérdéseket mutatja be a bérlő szemüvegén keresztül.

Tervezés és kivitelezés

E fejlesztések legfontosabb sajátossága a „tailor made” jelleg. Minthogy a bérlemény tervezése és kivitelezése a bérlő által meghatározott műszaki specifikációt követi, a bérlőnek megfelelő jogosítványokkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy a fejlesztést figyelemmel kísérve biztos lehessen abban, a bérlemény az általa szabott műszaki követelményrendszer szerint fog elkészülni. A vázlattervet rendszerint a bérleti szerződés aláírásáig véglegesítik. Az építési engedélyezési tervdokumentáció és a kiviteli tervek a bérlő jóváhagyása mellett véglegesülnek, a kivitelezésre pedig a bérlő szoros műszaki felügyelete mellett kell, hogy sor kerüljön. A bérlő módosítási igényei – amelyek egy akár több évig elhúzódó fejlesztésnél szinte szükségszerűen felmerülnek – a bérleti szerződésben részletesen kidolgozandó változásmenedzsment eljárás keretében kezelhetők.

Egy bérlő? Több bérlő?

Jellemzően egyetlen bérlőt hivatottak kiszolgálni a BTS fejlesztések, de van rá példa, hogy az ingatlan bizonyos területei nem képezik a bérlemény tárgyát. Ezek eltérő megállapodás hiányában szabadon hasznosíthatók harmadik személynek bérbe adva. Több bérlőssé válhat az épület a csökkentési jog gyakorlása útján visszaadott területek újrahasznosításával is. A bérleti szerződésben érdemes lefektetni a több bérlős működés alapelveit és főbb szabályait (közös területi szorzó bevezetése, kizárólagos és közös használatú helyiségek meghatározása, előbérleti jog, független recepciók, beléptetés stb.).

A bérlői exit lehetőségei

A BTS bérleti szerződések a hagyományos bérleteknél tipikusan hosszabb időtartamra köttetnek, ezért megfelelő exit lehetőségeket kell biztosítani a bérlő számára. A legelterjedtebb forma a klasszikus „break option”, amely a bérleti idő meghatározott pontján ad diszkrecionális felmondási jogot a bérlőnek, akár a bérlemény meghatározott részére is. A szerződéses pozíció átruházása – mint a bérlői exit egy további lehetősége – szinte minden esetben a bérbeadó előzetes hozzájárulásához kötött. A bérlőnek törekednie kell arra, hogy minél liberálisabban szabályozzák az átruházhatóságot, hiszen 10-15 év távlatában a klauzula gyakorlati jelentősége sokkal nagyobb lehet, mint azt a felek a szerződés megkötésekor gondolnák.

A teljes vagy részleges exit hatékony alternatívája lehet a bérlemény albérletbe adása, különösen akkor, ha a bérlő üzletmenete már nem indokolja a teljes bérleményi terület használatát, de annak csökkentésére, részleges visszaadására (már) nincs lehetőség.

Elidegenítési korlátozások

A bérlőnek törekednie kell arra, hogy az ingatlan (akár közvetett) értékesítése esetén felléphessen érdekeinek védelmében. Ennek legdrasztikusabb (egyúttal legritkább) eszköze az ingatlan (vagy a projekttársaság) értékesítésének előzetes bérlői jóváhagyáshoz kötése. Gyakoribb a potenciális új tulajdonosok személyének korlátozása, amivel kizárható a vevők köréből a bérlő által nem kívánatosnak vagy kockázatosnak tekintett vállalkozások és befektetők. Az elidegenítési korlátozások közé sorolható az elővásárlási jog is, amellyel a bérlő „végszükség” esetén a nem kívánatos vevő tulajdonszerzését is megakadályozhatja.

Vételi jog

A bérlőnek a későbbiekben érdemes lehet megvásárolni az ingatlant, ezért gyakori vételi jog alapítása.

forrás: Jogi Fórum

A miniszterek szövetségi parlamenti (Bundestag-) eskütételével véget ért szerdán délután a második világháború utáni német történelem leghosszabb kormányalakítási folyamata, és megalakult Angela Merkel negyedik kormánya.
A 2018. július 1-jén hatályba lépő, a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (új Be.) egyes rendelkezései megváltoztatják a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban résztvevő ülnökökre vonatkozó szabályokat. Az Országos Bírósági Hivatal felmérte, hogy a törvényszékeken elégséges-e a jelenlegi ülnöki létszám, illetve szükség van-e soron kívüli ülnökválasztás kezdeményezésére.

Először ítéltek el valakit a szexista verbális agressziót tiltó törvény alapján Belgiumban: egy brüsszeli bíróság 3000 eurós bírságot szabott ki egy férfira, amiért egy rendőrnőt szidalmazott olyan módon, hogy azzal megsértette őt női méltóságában - jelentette a helyi sajtó.

A Le Soir című belga napilap beszámolója szerint az elítélt verbális támadást intézett az őt a közlekedési szabályok megsértése miatt félreállító rendőrnő ellen, akit meg is fenyegetett. A bíróság megállapította, hogy a férfi a szexista megjegyzésekkel súlyosan megsértette a rendőrnő méltóságát.

"Gyakran előfordul, hogy sértegetik vagy megfenyegetik a rendfenntartókat, de az nem szokványos, hogy kifejezetten a neme miatt támadnak egy rendőrnőt" - közölte Gilles Blondeau ügyészségi szóvivő.

Hozzátette, hogy az eset ideális a viszonylag új törvény "tesztelésére", mert rendkívül egyértelmű volt a helyzet, amelynek ráadásul számos szem- és fültanúja volt.

A 2014-ben életbe lépett jogszabály alapján pénzbírságra számíthat, aki nyilvánosan szexista, rasszista, homofób vagy más becsületsértő megjegyzést tesz valakire.

A törvényt azután fogadták el, hogy bemutatták Sophie Peeters "Femme de la rue" (Utcanő) című dokumentumfilmjét a Brüsszel utcáin uralkodó szexizmusról, amelyben a rendező rejtett kamerával rögzítette, hogy fényes nappal miként sértegetik, zaklatják a városban az egyedül sétáló nőket.

forrás: Jogi Fórum

Május 25-től az Európai Unió minden országában alkalmazni kell az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR) és ez alapján a tagállami adatvédelmi hatóságok eddig nem látott összegű bírságokat szabhatnak ki. A bírság maximális összege 20 millió Euró, de egy multinacionális vállalat esetén ennél nagyobb összeggel is számolhatnak.

Az Európai Uniós tagországok adatvédelmi hatóságai már a közelmúltban is kiszabtak rendkívül nagy összegű bírságokat adatvédelmi jogsértésekért. Az olasz adatvédelmi hatóság 2017 első negyedévében szabta ki az Európai Unióban alkalmazott eddigi legmagasabb összegűt; összesen több mint 11 millió Euró (3,4 milliárd(!) forint) összegű büntetést azért, mert jogellenesen használtak fel személyes adatokat pénzmosási gyanút felvető banki átutalásokhoz. A spanyol hatóság a Facebook-ot bírságolta tavaly 1,2 millió Euróra nem megfelelő tájékoztatás nyújtás miatt.

Nyártól megnövekedett számú ellenőrzésre és komolyabb bírságokra lehet számítani, Kovács Zoltán Balázs, a Szecskay Ügyvédi Iroda ügyvédje szerint.

Talán még mindig sokak számára nem ismert, de a rendelet a családi vállalkozásoktól kezdve a legnagyobb multinacionális cégekig mindenkire kiterjed, hiszen valamilyen szinten minden vállalkozás kezel személyes adatokat (pl. vannak munkavállalói, ügyfelei, szerződéses partnerei stb.).

Kovács Zoltán Balázs, a Szecskay Ügyvédi Iroda ügyvédje szerint, tekintettel a rendeletben előírt kötelezettségekre és az értelmezési bizonytalanságokra, a bírságnak való kitettség mértéke magas lehet. Az Európai Unió adatvédelmi munkacsoportjának iránymutatása alapján sem lehet prognosztizálni, hogy egy-egy jogsértés esetén milyen összegű bírságot szabhatnak ki.

Hogyan bukhat le egy vállalat?

Május 25-e után számolni kell azzal, hogy megnövekszik az adatvédelmi hatósághoz tett bejelentések száma. Könnyen megeshet, hogy egy volt munkavállaló, üzleti partner, egy ügyfél vagy versenytárs bejelentést tesz a hatóságnál jogsértés gyanújával, amelyet követően a hatóság eljárást indít.

Mennyi lehet a bírság?

A bírság maximális összege 20 millió Euró, illetve vállalkozások esetében az előző pénzügyi év teljes éves világpiaci forgalmának legfeljebb 4%-a lehet; a kettő közül a magasabb összeg jelenti a maximumot.

Az Európai Bíróság korábban kialakított gyakorlata alapján a bírság maximumának százalékos mértéke nem a konkrét jogsértő vállalkozás, hanem az adott vállalkozás csoport előző pénzügyi évének teljes árbevételére vetítendő. Mindez azt jelenti, hogy a büntetés maximális összege egy multinacionális cég esetében akár meg is haladhatja a 20 millió Eurót (500 millió Euró előző évi világpiaci forgalom fölött már ez a helyzet).

Mit ellenőriznek?

A hatóság eljárásának pontos eljárási szabályait az Országgyűlésnek május 25-e előtt el kell fogadnia. A jogalkotónak a jelenlegi szabályok módosításakor többek között ki kell jelölnie a hatóságot, amely a rendeletben foglaltak ellenőrzéséért felel. Ez a mai napig nem történt meg, azonban a személyes adatok kezelését végzők számára ajánlott a felkészülés, hiszen a nyártól a hatóság eddig nem látott szigorral élhet a jogsértőkkel szemben.

A rendelet szerint az eljárás során a hatóság tájékoztatást kérhet a személyes adatok kezeléséről, hozzáférést kérhet a személyes adatokhoz, az adatkezelő, illetve adatfeldolgozó helyiségeihez és eszközeihez, továbbá dokumentumok átadására hívhat fel. Az, hogy pontosan milyen információk és dokumentumok nyújtására hív fel a hatóság, elsősorban az eljárás tárgyát képező kérdésektől függ.

Amennyiben például egy állítólagos adatvédelmi incidenst (pl. egy személyes adatokat tartalmazó emailt tévedésből olyan személynek is elküldtek, akinek nem lett kellett volna vagy pl. egy vállalkozás ügyfelei adatait tartalmazó adatbázisát illetéktelenek feltörik vagy pl. egy munkavállaló elveszti a munkavégzéshez használt laptopját) jelentenek be a hatósághoz, akkor a hatóság az incidenssel érintett adatkezelőnél rá fog kérdezni többek között arra, hogy történt-e a bejelentésben foglaltak szerinti incidens, amennyiben igen, akkor kérdés, hogy bejelentette-e az incidenst maga az adatkezelő is a hatósághoz vagy nem, ha nem, miért nem.

Kérdés az is, hogy milyen intézkedéseket tett az adatkezelő az adatvédelmi incidens következményeinek enyhítésére, illetve tájékoztatta-e az érintetteket az incidensről és, ha nem, miért nem. A hatóság minden bizonnyal elkéri az adatvédelmi incidensekről kötelezően vezetendő nyilvántartást is, illetve az incidens szabályzatot is bekérné, továbbá megvizsgálná, hogy az adatkezelő megtette-e a megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket az incidens megelőzése érdekében, illetve, ha az bekövetkezett, akkor alkalmazott-e egy előre kialakított megfelelő incidens-kezelési rendszert.

forrás: Jogi Fórum

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen jogokat érvényesíthetnek akkor, ha nem műszaki cikket vásárolnak, hanem ruhadarabot vagy épp lábbelit. A jogszabály szerint ekkor ugyanis nincs kötelező jótállás, de ez nem jelenti azt, hogy például egy hibás pulóver miatt ne lehetne reklamálni a kereskedőnél.

Az első és legfontosabb, hogy a fogyasztók legyenek tisztában azzal, hogy a vásárlástól számított két éven belül érvényesíthető szavatossági igény. Ennek alapján - a kereskedőnél bejelentett panasz során, melyről jegyzőkönyvet is kötelesek felvenni - elsősorban az árucikk javítását vagy cseréjét lehet kérni. A javítás és a csere közül a fogyasztó választhat, kivéve, ha a választott igény teljesítése lehetetlen vagy aránytalan. Másodsorban pedig árleszállításra vagy vételár-visszatérítésre vonatkozó igénnyel lehet élni.

A gyakorlatban a határidők játszanak még igen fontos szerepet, hiszen a vásárlástól számított hat hónapon belül bejelentett hiba esetén a vállalkozást terheli annak bizonyítása, hogy nem teljesített hibásan. Azaz, ha egy cipőt visszaviszünk, a vásárlást követő hat hónapon belül, mert annak talpa elkezdett leválni, akkor bizony az eladó üzletnek kötelessége szakvéleményt beszereznie, hogy a hiba eredete (gyári vagy használatból fakadó) egyértelműen megállapításra kerüljön.

Gyakran érdeklődnek a fogyasztók arról, hogy mit csináljanak akkor, ha fürdőruha, alsóruházat, vagy fehérnemű miatt szeretnének panasszal élni a kereskedőnél. Gyakran találkozni ugyanis ezen termékek ismertetőiben/tájékoztatóiban olyan kijelentésekkel, hogy azokat higiéniai okokból nem cserélik ki. Természetesen például a hibátlan alsóneműt nem is köteles egy üzlet sem visszavenni ezen okból, (általában erről jól látható helyen kifüggesztett táblával hívják fel a figyelmet) azonban, más a helyzet, ha például az újonnan vásárolt melltartónak pattan el a pántja. Ilyenkor a már említett szavatossági jogokkal élhet a fogyasztó, azaz nyugodtan vissza lehet vinni azt az üzletbe és cserét kérni.

Jó tudni, hogy „készletkisöprés”, évszakváltás stb. akciók miatt leárazott termékek esetén sem lehet megtagadniuk a vállalkozásoknak azt, hogy a vásárlók hibás termékek esetén panaszt tegyenek. Ha azonban a fogyasztót még a vásárlás előtt figyelmeztették például a ruhadarab hibájára, akkor más a helyzet, hiszen ekkor már később reklamáció nem tehető, ugyanezen hiba miatt (más hiba miatt viszont lehet).

Szintén sokan felejtik el, hogyha nincs meg a vásárláskor kapott blokk vagy nyugta, akkor hiába is emlékszik az eladó a fogyasztóra, hiába nyilvánvaló, hogy az adott boltban vette a terméket, mert például márkaüzlet, amiből a környéken csak egy van, az árut nem köteles visszavenni.

forrás: Jogi Fórum

Aggályos, hogy jelenleg is szabálysértési eljárás és szankció fenyegeti azokat a kényszerítő helyzetben lévő gyermekeket, akiket a prostitúciós tevékenységen érnek – írta utóvizsgálati jelentésében Székely László ombudsman. A biztos szerint a rendészeti megoldások erőltetése helyett a gyermekvédelmi rendszer szereplőit kellene megerősíteni, jobban felkészíteni, hogy a veszélyeztetettséget időben felismerjék, érdemben felléphessenek ellene. A jelentés számos jogalkotási és gyakorlati intézkedés javaslata mellett a jó gyakorlatokra is felhívta a figyelmet.

2011-ben az országgyűlési biztos hivatalból vizsgálatot folytatott arról, hogy jelen van-e hazánkban a gyermekprostitúció és milyen intézkedéseket tesznek a rendőrségi, gyermekvédelmi szervek akkor, ha a jelenséggel találkoznak. Az azóta eltelt hosszabb időszak jogszabályi változásai, a hivatalhoz érkezett jelzések, valamint más vizsgálati tapasztalatok alapján az ombudsman most azt tekintette át, mi lett a jelentésben foglalt ajánlások sorsa, hogyan teljesültek a Magyarország által vállalt európai uniós és nemzetközi emberi jogi kötelezettségek, milyen eredmények figyelhetőek meg a gyermekprostitúció elleni fellépésben. A biztos tájékoztatást kért a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjaitól, a területi gyermekjóléti szakszolgálatoktól, egyes gyermekotthonoktól, az országos, a budapesti, kerületi és megyei rendőr-főkapitányságoktól. Az utóvizsgálat azt is megerősítette, hogy minden megkeresett megyében és a fővárosban is jelen van a gyermekprostitúció. A látencia miatt azonban az ilyen cselekményeknek csak egy kisebb hányada kerül a gyermekvédelem vagy a rendőrség látókörébe.

Magyarországon 2015 júliusában hirdették ki a gyermekek szexuális kizsákmányolása és zaklatása elleni védelemről szóló Lanzarote-i Egyezményt. A gyermekprostitúció az Egyezmény szerint a 18 év alatti gyermek szexuális cselekményhez való felhasználásának a tényét jelenti, ha fizetségként pénzt, javadalmazást vagy bármilyen egyéb juttatást adnak vagy ígérnek, függetlenül attól, hogy a fizetséget, az ígéretet vagy a juttatást a gyermeknek vagy harmadik személynek nyújtják-e. Az ombudsman szerint abból kell kiindulni, hogy a kiskorú prostitúciós tevékenysége nem lehet önkéntes: azt valamilyen fizikai, lelki, gazdasági kényszer vagy fenyegetés hatására végzi. A gyermeket áldozatnak kell tehát tekinteni, akkor is, ha nem érzi magát áldozatnak, vagy ha a kényszer nem látványos, például anyagi javak megszerzése vagy függőség motiválja. Aggályos, hogy a hatályos jog elkövetőként, nem pedig áldozataként tekint a prostitúcióval érintett gyermekre, aki a felelősség alól csak akkor mentesülhet, ha bizonyítja, hogy e tevékenységet kényszer vagy fenyegetés hatására követte el.

A jelentés szerint az állam jogvédelmi kötelezettsége, hogy az ilyen helyzetbe került és így áldozattá vált gyermekeknek hatékony segítséget nyújtson. Mindezt azonban az ombudsman álláspontja szerint a gyermekvédelmi rendszeren belül kell megtenni, nem pedig jogi szankciók alkalmazásával. A megkeresett szervek válaszai alapján rekonstruálható, hogy a szabálysértési szankció alkalmazása nem funkcionális: a kényszer vagy fenyegetés hatása alatt álló gyermek esetében sem a generális, sem a speciális megelőzés sem működhet. A problémát az jelenti, hogy maga a kényszer, fenyegetés nehezen bizonyítható, a gyermekek nem jelentik fel az őket prostitúcióra rábíró személyeket, nem vallanak ellenük, nemegyszer a feljelentést is visszavonják. Székely László ombudsman megállapította, hogy nem egyeztethető össze a Lanzarote-i Egyezményben foglalt kötelezettségekkel, illetve a gyermekek jogaival összefüggő visszásságot okoz az a jogi helyzet, hogy a magyar szabálysértési jogban 18 és 14 év közötti gyermekeket is szankcionálni lehet tiltott prostitúciós tevékenység végzése miatt. A biztos hangsúlyozta, hogy a Lanzarote-i Egyezmény is megköveteli az áldozatok hatékonyabb segítését, megvédését, enélkül ugyanis nem lehet visszaszorítani a gyermekprostitúció jelenségét hazánkban.

A jelentés rögzíti, hogy a gyermekotthonokban az eltávozások alatt és az intézményből való szökéskor halmozottan megnőhet a prostituálódás veszélye. A súlyos, illetve visszatérően problémás esetekben a veszélyeztetett gyermekek indokolt, de arányos átmeneti elkülönítése jelenthetne megoldást. Aggályos, hogy a gyermekvédelmi intézmények jelenleg eszköztelennek érzik magukat, miközben hiányoznak a személyi szabadság arányos korlátozásának számon kérhető garanciái. Számos intézményi jó gyakorlat létezik, de nincsen olyan egységes, a gyakorlatot szolgáló átfogó kampány, a szakemberek többsége számára elérhető képzés, továbbképzés, iránymutatás, protokoll, ami segítené a gyermekotthonban dolgozók munkáját. A biztos rámutatott, hogy a lassabb előrelépések ellenére a gyermekprostitúció felszámolására irányuló, ténylegesen megvalósuló állami intézkedéscsomag, a gyermekekkel foglalkozó szakemberek célzott továbbképzése, illetve az átfogó megelőzési intézkedések, azaz a mostaninál jóval aktívabb cselekvési terv hiányában nem lehet érdemi eredményt elérni a jelenség visszaszorításában.

A biztos megfontolásra javasolta a belügyminiszternek, kezdeményezze a szabálysértési törvény módosítását, hogy 18 év alatti személy ne legyen büntethető tiltott prostitúció szabálysértésének elkövetése miatt. Felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy támogassa azon szakértői munkacsoport által kezdeményezett javaslatokat, amely a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekeket érintő gyermekprostitúciós fenyegetés visszaszorításán dolgozik. Az ombudsman egy specifikus intézkedéscsomag, cselekvési terv kidolgozását is kezdeményezte, amelynek keretében figyelmet fordítanak a gyermekeket jogtudatosító általános kampányokra is. Javasolta, hogy indítsanak képzéseket, amelyek segítik a gyermekvédelemben dolgozókat a gyermekprostitúció felismerésében. Felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy tekintse át a gyermekprostitúció jelenségének kezelését érintő protokollokat, az országos szinten működtetett bűnmegelőzési programok gyermekprostitúció kérdésével kapcsolatos elemét, vizsgálja meg a megyei rendőrkapitánysági jó gyakorlatok általánossá tételét, tegyék mindenhol érdemivé és folyamatossá a megyei rendőri szervek és a gyermekvédelmi intézmények, különösen a gyermekotthonok közötti együttműködést.

forrás: Jogi Fórum

Az Európai Bizottság célzottabb új kezdeményezésekkel mozdítja elő a szociális jogok európai pillérének megvalósítását. Előterjeszti a Juncker elnök által az Unió helyzetét értékelő 2017-es beszédben bejelentett Európai Munkaügyi Hatóságra vonatkozó javaslatát, valamint egy kezdeményezést annak biztosítására, hogy minden munkavállaló és önálló vállalkozó garantáltan hozzáférhessen a szociális védelemhez.

Oldalak

 

Telefon(52) 533-266

Fax (52) 533-265

E-mail cím

 
 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.